Ailemizde çok severek tüketilen bir tatlıdır Ayva Tatlısı. Yapımı da oldukça kolay olduğundan ayva mevsimi gelince sık sık yaparım. Hazır satılanlar genelde boyalı oluyor ama ben doğal rengini daha çok seviyor ve tercih ediyorum.
8 porsiyon için
4 adet ayva 8 servis kaşığı toz şeker 1/2 su bardağı su kaymak file antep fıstığı
Ayvaları soyup ikiye bölüyoruz ve çekirdeklerini çıkarıyoruz. Çıkardığımız çekirdekleri biriktiriyoruz. Geniş bir tencereye suyumuzu ilave ederek ayvaların kesik kısımları üstte kalacak şekilde diziyoruz. Üzerlerine ayvaları soyarken ayırdığımız çekirdekleri serpiştiriyoruz. Her ayvanın üzerini örtecek şekilde servis kaşığı ile birer kaşık toz şeker ilave ediyoruz. Su kaynayana kadar harlı ateşte daha sonra kısık ateşte olmak üzere rengini alana kadar (yaklaşık 1,5 saat) pişiriyoruz. Ben süsleme için kaymak ve file fıstık tercih ettim ama bu tatlıya ceviz de çok yakışıyor.
Not:
1. Ayvaları soyarken kararmaması için limonlu suda bekletirim. 2. Ne kadar çok ayva çekirdeği olursa rengi o kadar güzel olur.
Ekleme :
Bu tarif ile ayva tatlısı yapmak için en uygun dönem ayvaların yeni çıktığı sonbahar mevsimidir. Soğuk hava depolarında tutulan ve kış aylarında hatta ilkbahara kadar piyasaya sürülen ayvalarla aynı sonuç elde edilemeyebilir. Ayvalar çok kısık ateşte pişirilmelidir.